Afdrukken Verzenden
   

Home

pootgoed

Kweekwerk­

Schaap Holland werkt intensief samen met professionele (hobby) kwekers en aardappelkweek bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe rassen voor de diverse markten waarin Schaap Holland actief is.

 DSCN0061.JPG
Aardappelkweekbedrijf Mts. Boerhave VOF

Kweekbedrijven stellen jaarlijks nieuwe zaailingen beschikbaar die gezamenlijk door kwekers en specialisten van Schaap Holland worden uitgeselecteerd.
De nieuwe zaailingen worden jaarlijks samen met een groot aantal standaard referentierassen beproefd op proefvelden. Hiertoe worden ca. 6-8 proefvelden in praktijkpercelen aangelegd door Nederland en Duitsland in de teeltgebieden waar Schaap Holland actief is.

DSCN0042.JPG
Schaap Holland ontvangt kwekers in proefveld.

Na de oogst worden de monsters van alle proefvelden centraal in Biddinghuizen verwerkt en op een groot aantal kenmerken beproefd en beoordeeld. Na een aantal jaren beproeving worden een beperkt aantal rassen, die een stabiele en positieve beoordeling hebben gekregen, verder beproefd op andere proefvelden in Europa en aangemeld voor de Europese rassenlijst en de raad voor het kwekersrecht. Tegelijkertijd worden de eerste (basis) pootgoedtelers benaderd voor de verdere opbouw en vermeerdering van het nieuwe ras.

 


 

Pootgoedvermeerdering

Pootgoedvermeerdering vindt hoofdzakelijk plaats in het noorden en midden van Nederland op de lichte en middelzware kleigronden bij gespecialiseerde (basis) pootgoed telers. Vanaf het poten, selecteren, rooien, sorteren en afleveren zijn onze telers optimaal gemotiveerd om de beste kwaliteit pootgoed te produceren en af te leveren.

Trekker_kratten.jpg
Poten. 

Inspectie.jpg
Selecteren.

Rooien.jpg
Rooien. 

Indien rassen versneld opgebouwd moeten worden, word gebruik gemaakt van in-vitro vermeerdering en productie van miniknollen.

mini_aardappelen.jpg
Oogsten van miniknollen.

 Een aantal rassen worden op verzoek van klanten ook in het buitenland vermeerderd. Vanuit Nederland wordt dan meestal de pootgoed klasse E geleverd.

buitenland.jpg
Proefrooien pootgoedvermeerderingsperceel Engeland.

 

Schaap Holland treedt graag in contact met nieuwe (hobby) kwekers en pootgoed telers. Wilt u eens geheel vrijblijvend een gesprek wensen met één van onze vertegenwoordigers stuur ons dan even een E-mail, dan nemen wij contact met u op.